#Stemrecht?

 1. Tweede Kamer verkiezingen uitgelegd
 2. #Woordensoep
 3. #Minister(s)?
 4. #EersteKamer #TweedeKamer
 5. #Stemrecht?
 6. #Stembureau?
 7. #Partijpolitiek?
 8. #Lijst?
 9. #Regeerakkoord?
 10. #Democratie?
 11. #Grondwet?
 12. #Demissionair?

Ben je 18 jaar of ouder?

En ben je Nederlander?

En ben je niet uitgesloten* van het kiesrecht?

Gefeliciteerd, je mag stemmen.

Ben je Nederlander, ben je niet uitgesloten van het kiesrecht, en word je in de periode van de zittijd van de komende Kamer 18, dan mag je ook op de kieslijst komen te staan (dus ook als je nu nog 17 bent, of zelfs 14, afhankelijk van je verjaardag). Let op, je mag pas plaatsnemen in de Kamer wanneer je 18 bent geworden. Het recht om gekozen te worden heet ook wel ‘passief stemrecht’, tegenover het actieve stemrecht waarmee je een ander (ver)kiest.

N.B.: de eis dat je Nederlander bent geldt niet voor gemeenteverkiezingen, hier mogen ook niet-EU expats na vijf jaar in Nederland gewoond te hebben en EU-burgers in stemmen, zoals gemeld staat in artikel 130 van de Grondwet.

* Uitgesloten zijn van het kiesrecht gebeurt onder bijzondere omstandigheden. Hiervoor is een uitspraak van de rechter nodig. Dit gaat bijvoorbeeld over mensen die hebben gelogen over hun Nederlanderschap of iemand die een vrijheidsstraf van tenminste een jaar is opgelegd en daarbij specifiek door de rechter ook het kiesrecht is ontzegd. Meer weten, kijk op www.kiesraad.nl.

 

#meerweten?

Kijk op www.parlement.com of www.denederlandsegrondwet.nl voor meer informatie. Ook vind je op wetten.overheid.nl alle wetten en reglementen. Heb je vragen, dan kun je ze ook naar de redactie sturen en zoeken wij het voor je uit.